-
- Global
- Algeria, Djazair
- Angola
- Argentina
- Australia
- Austria
- Belgium
- Brazil
- Canada
- Chile
- China
- Colombia
- Cyprus
- Dominicana
- Ecuador
- Egypt
- EU Intermodal
- Germany
- Hong Kong
- Hungary
- India
- Indonesia
- Italy
- Malaysia
- Mexico
- Mozambique
- Netherlands
- New Zealand
- Pakistan
- Panama
- Peru
- Philippines
- Poland
- Romania
- Rwanda
- Saudi Arabia
- Senegal
- Serbia
- Singapore
- Somaliland
- South Korea
- Spain
- Suriname
- Thailand
- Turkiye
- United Arab Emirates
- Ukraine
- United Kingdom
- USA
- Vietnam
-
Menu
-
About Us
Related content
- Services
- Sustainability
- Customer Centre
- About Us nav
- Services nav
- Sustainability
- Customer Centre nav
Finalizarea implementării proiectului „Dezvoltarea suprastructurii în portul Constanța în vederea facilitării comerțului internațional, în special din/spre Ucraina, prin achiziția de echipamente electrice mobile pentru CSCT”
Date: 18/12/2024
Constanta South Container Terminal SRL, în calitate de Beneficiar în cadrul contractului de finanțare nr. 6 din 28.01.2024 semnat cu Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Transport 2021-2027, anunță finalizarea implementării proiectului „Dezvoltarea suprastructurii în portul Constanța în vederea facilitării comerțului internațional, în special din/spre Ucraina, prin achiziția de echipamente electrice mobile pentru CSCT”, cod SMIS 312495.
Prin proiect au fost achiziționate două echipamente electrice mobile de tip reach stacher (RS) – stivuitoare containere, care au fost recepționate și puse integral în funcțiune din data de 20.11.2024. Investiția contribuie la creșterea capacității de operare a terminalului și eficientizarea fluxurilor operaționale în relația cu Ucraina, completând echipamentele utilizate de CSCT până la momentul operaționalizării pentru fluxul terminal containere – autocamion si autocamion – terminal containere.
Investiția este localizată în intravilanul municipiului Constanța în Molul II-S din Portul Constanta Sud, principalul port maritim românesc la Marea Neagră și principala poarta de ieșire a fluxurilor de mărfuri în tranzit din Ucraina. Cu ajutorul echipamentelor achiziționate în cadrul proiectului, capacitatea de operare în terminalul CSCT a crescut semnificativ, de la 305.325 tone/h la 508.875 tone/h, ceea ce va conduce la o creștere estimată de 22% a volumului de marfă operat în anul 2025 față de 2023. De asemenea, având în vedere creșterea anticipată a traficului pentru anul 2024 (+4,5%) și alocarea pe tipuri de mod de transport (77% din trafic pe auto), timpul mediu petrecut de un camion în terminal va scădea cu aproximativ 3 minute comparativ cu 2023, ajungând la 21,08 minute (-13%), iar acest beneficiu se va aplica tuturor celor 600 de camioane care intră/ies zilnic din/in terminal cu containere pline de marfă. În cazul trenurilor, productivitatea celor două macarale care operează acest mijloc de transport este de 16 containere pe oră. Astfel, un tren de 30 de vagoane, cu maxim 4 containere pe vagon, va fi operat în aproximativ 7,5 ore. Adăugarea unui RS suplimentar dedicat operațiunilor de încărcare/descărcare pe/de pe trenuri va crește productivitatea cu 72%, ajungând la 11,5 containere pe oră. Aceasta va reduce timpul necesar operării aceluiași tren la aproximativ 4,36 ore (cu 3,14 ore mai puțin). Reducerea de timp va beneficia tuturor celor 20 de trenuri operate săptămânal în medie.
Implementat în perioada ianuarie - decembrie 2024, proiectul a beneficiat de finanțare în cadrul apelului de proiecte PT/153/PT_P7/OP3/RSO3.1/PT_A16 – Realizarea de investiții în suprastructura portuară în vederea reducerii blocadei din zona Mării Negre ca urmare a conflictului armat din Ucraina, contribuind la îndeplinirea obiectivului de politică „O Europă mai conectată”.
Principalii beneficiari ai acestui proiect sunt: utilizatori și operatori ai transportului naval (în special transportul naval de marfă), respectiv CSCT SRL, precum și portul Constanța/APMC.
Valoarea totală a proiectului este de 12.240.342,67 lei, din care 9.928.200,00 lei reprezintă valoarea totală eligibilă(4.964.100,00 lei - Fondul de Coeziune, 4.964.100,00 lei - bugetul național), iar 2.312.142,67 lei reprezintă contribuția Beneficiarului.